Jak zadbać o odporność organizmu? Zwróć uwagę na dietę. Dowiedz się, co jeść, żeby być zdrowszym? Poznaj, które produkty spożywcze zawierają cenne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego witaminy i minerały.
Dieta a odporność
Zdrowa i zbilansowana dieta stanowi podstawę dla utrzymania optymalnego stanu zdrowia. Odżywianie ma istotny wpływ na prace systemu odpornościowego. Co jeść, żeby być zdrowszym?
Dieta wspierająca odporność powinna przede wszystkim zawierać owoce i warzywa. Stanowią one bowiem źródło wielu cennych witamin, minerałów i antyoksydantów, które wspierają w walce z wolnymi rodnikami tlenowymi i tym samym sprzyjają ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
W zdrowym odżywianiu i tym samym diecie na odporność nie ma miejsca na produkty wysoko przetworzone. Nie jest to z pewnością jedzenie poprawiające odporność. Warto również zrezygnować z wszelkiego rodzaju używek. Zadbać należy natomiast o układ pokarmowy i stan flory bakteryjnej jelit. Prawidłowo rozwijająca się mikrobiota (dzięki m.in. probiotykom) korzystnie wpływa na stan układu odpornościowego. W dodatku bakterie jelitowe są ważne dla przyswajalności niektórych witamin i składników mineralnych.
Co jeść na odporność?
Prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego jest kluczowe do zachowania zdrowia. Wybierając odpowiednie produkty spożywcze, można znacząco wzmocnić system immunologiczny. Istnieje wiele składników odżywczych, które są szczególnie korzystne dla wsparcia prawidłowego funkcjonowania odporności.
Dieta na odporność powinna być zróżnicowana, bogata przede wszystkim w witaminy, minerały i antyoksydanty. Wśród produktów spożywczych na odporność warto wskazać na:
- Cytrusy: pomarańcze, cytryny i grejpfruty są bogate w witaminę C, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i ma silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu przyczynia się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym.
- Warzywa liściaste: szpinak, jarmuż dostarczają kwas foliowy, witaminę A, wspomnianą witaminę C oraz żelazo. Każdy z tych składników korzystnie wpływa na prawidłową pracę układu odpornościowego.
- Jogurt naturalny: stanowi źródło probiotyków, które wspierają zdrową florę bakteryjną jelit, co jest istotne dla odporności.
- Orzechy i nasiona: są bogate w witaminę E, cynk i zdrowe tłuszcze. Witamina E to doskonały przeciwutleniacz o znakomitych właściwościach antyoksydacyjnych. Pomaga w walce z wolnymi rodnikami tlenowymi i tym samym wspiera w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Cynk korzystnie wpływa na prawidłową pracę układu odpornościowego i podobnie jak wspomniana witamina E wykazuje właściwości antyoksydacyjne.
- Imbir i czosnek: oba produkty wykazują właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, co może pomóc w ograniczeniu ryzyka wystąpienia infekcjom.
Witaminy w diecie na odporność
Wspomniane witaminy A, C i E to nie jedyne składniki, które wspierają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Ważne, aby w diecie na odporność znalazły się również produkty zawierające witaminę D oraz witaminy z grupy B (B6 i B12). Witamina D występuje m.in. w rybach morskich, które dostarczają również zdrowych kwasów tłuszczowych.
Bogate w witaminę B6 są natomiast: ryby (łosoś, makrela, pstrąg tęczowy), mięso (drobiowe, wieprzowe), podroby (wątroba), rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, wspomniany czosnek i imbir, curry, chili, pełnoziarniste produkty zbożowe, brązowy ryż, komosa ryżowa czy kiełki pszenicy. Witaminę B6 zawierają również banany, morele suszone, papryka czerwona, kapusta kwaszona, ziemniaki, sok pomidorowy.
Źródłem witaminy B12 z kolei są produkty zwierzęce: mięso, ryby, nabiał, jaja, podroby, skorupiaki.
Polecamy: Witaminowy alfabet – poznaj wszystkie witaminy
Minerały w diecie na odporność
Cynk: jeden z najważniejszych minerałów dla systemu immunologicznego. Cynk pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Wykazuje również właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu przyczynia się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym. Źródłem cynku są: mięso, ryby, orzechy, ziarna pełnoziarniste oraz nasiona dyni.
Selen: odgrywa ważną rolę w antyoksydacyjnym mechanizmie obronnym organizmu. Pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym i wspiera w prawidłowej pracy układ odpornościowy. Selen zawierają orzechy brazylijskie, ryby, kurczak i jaja.
Żelazo: niezbędny składnik do produkcji czerwonych krwinek, które dostarczają tlen do tkanek i organów. Żelazo przyczynia się również do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Żelazo dostarczymy, spożywając mięso, ryby, fasolę i szpinak.
Miedź: odgrywa rolę w prawidłowym transporcie w organizmie wspomnianego żelaza oraz podobnie jak wymienione wyżej minerały korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Składnik ten występuje w orzechach, nasionach słonecznika, grzybach i czerwonym mięsie.
Co jeść, gdy organizm jest osłabiony?
Gdy organizm jest osłabiony, odpowiednie odżywianie jest kluczowe, aby przyspieszyć proces regeneracji i przywrócić energię. W takich sytuacjach warto skupić się na produktach spożywczych, które dostarczą niezbędnych składników odżywczych i pomogą we wzmocnieniu organizmu. Oto kilka wskazówek, co jeść na wzmocnienie organizmu?
Oprócz wspomnianych owoców i warzyw w diecie wzmacniające organizm warto uwzględnić:
Białko: kluczowy składnik odżywczy wspierający we wzroście i w utrzymaniu masy mięśniowej, istotny w procesie regeneracji tkanek. Białko zawierają: mięso, ryby, jajka, tofu, orzechy, nasiona oraz produkty mleczne.
Zupy i buliony: Gorące i sycące buliony z warzyw lub drobiu mogą dostarczyć cennych składników odżywczych i płynów, które pomagają w nawodnieniu organizmu.
Kompoty i herbaty ziołowe: Napoje te są łagodne dla układu trawiennego i mogą pomóc w nawadnianiu organizmu. Herbaty ziołowe, takie jak mięta czy imbir, mają również właściwości łagodzące i przeciwbakteryjne.
Produkty mleczne: Jogurt naturalny i kefir są bogate w probiotyki, które wspierają zdrową florę bakteryjną jelit, co może być szczególnie ważne po antybiotykoterapii lub infekcji.
Kasze i pełnoziarniste produkty zbożowe: Kasza jaglana, owsianka i pełnoziarniste produkty zbożowe dostarczają węglowodanów, które stanowią źródło dodatkowej energii, której potrzebuje osłabiony organizm.
Oleje roślinne: zdrowe tłuszcze, czyli: oliwa z oliwek i olej lniany, dostarczają dodatkowej energii i niezbędnych kwasów tłuszczowych.
Woda: gwarantuje nawadnianie, które jest kluczowe w procesie regeneracji.