Pod pojęciem zróżnicowanej diety kryje się plan żywieniowy, który jest indywidualnie dostosowany do potrzeb konkretnej osoby. Tego typu dieta charakteryzuje się odpowiednio przygotowanym rozkładem makroskładników – tak, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie i zapewnić dostateczne źródło energii do codziennego funkcjonowania. Czy nadmiar białka może zaszkodzić organizmowi? Co może powodować zbyt duża ilość protein w diecie?
Nadmiar białka w diecie: wzrost masy ciała
Ten „efekt uboczny” jest raczej szkodą dla osób, które usilnie pragną zmniejszyć dotychczasowy wynik na wadze. Choć mowa w tym przypadku o masie mięśniowej, to jednak osoby pracujące nad utratą kilogramów powinny zrezygnować z nadmiaru białka i dostarczać ilość pozwalającą na pokrycie dziennego zapotrzebowania.
Nadmiar białka w diecie: ryzyko odwodnienia
Spożycie dużej ilości protein intensyfikuje proces utraty wody, co w konsekwencji może spowodować ryzyko odwodnienia. Powodem jest nadmiar azotu znajdującego się w dostarczanym białku – to właśnie on powoduje wzmożenie wydalania wody z organizmu. W tym miejscu warto też wspomnieć, że wraz z odwodnieniem zwiększa się szansa na niedobory niektórych pierwiastków np. wapnia będącego fundamentalnym składnikiem diety w celu utrzymania zdrowych kości i zachowania prawidłowej pracy mięśni.
Nadmiar białka w diecie: problemy z nerkami
Skoro mowa o azocie, to należy dodać, że jego nadmiar powoduje mniej lub bardziej uciążliwe obciążenie nerek. Natomiast wspomniane wcześniej wydalanie wapnia sprawia, że pierwiastek ulega odkładaniu w ścianach nerek – następstwem jest bardzo popularne schorzenie, które nazywa się kamicą nerkową. Przesadne spożycie białka może nie tylko spowodować ból nerek, ale i realnie uszkodzić ich prawidłowe funkcjonowanie oraz doprowadzić do upośledzenia optymalnej pracy całego organizmu.
Nadmiar białka w diecie: zakwaszenie ustroju
Zakwaszenie organizmu spowodowanego nadmiarem białka jest nierozerwalnie powiązane z dużym wysyceniem ustroju kwasem moczowym – związek ten powoduje osłabienie stanu i funkcjonowania nerek oraz wątroby, które odpowiadają za mechanizmy oczyszczania. Duża ilość dostarczanych protein może spowodować wysoki poziom ich metabolitów we krwi, a następnie skutkować ich odkładaniem się np. w tkankach miękkich czy stawach. Następstwem takiego stanu jest wzrost ryzyka rozwoju dny moczanowej, która jest chorobą reumatyczną o silnych dolegliwościach bólowych w obrębie połączeń stawowych.
Nadmiar białka w diecie: nieprzyjemny zapach
Amoniak, który jest jednym z metabolitów białka, ma charakterystycznych i intensywnych zapach. Wzrost jego poziomu spowodowany nadmiarem protein w diecie może doprowadzić do wystąpienia przykrego zapachu potu i moczu, nieświeżego oddechu (tzw. halitozy) oraz intensywnych gazów. Warto też wspomnieć, że zalegające w jelicie przesadne pokłady białka ulegają powolnym procesom gnilnym. One natomiast powodują powstawanie wspomnianego amoniaku, który zwiększa ryzyko raka przewodu pokarmowego.