W ostatnich latach dieta ketogeniczna i niskowęglowodanowa zyskały porównywalnie dużo zwolenników, co przeciwników. Choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się identyczne, to w rzeczywistości są całkowicie inne. Poznaj różnice i zdecyduj, która z diet okaże się lepszym rozwiązaniem!
Czym jest dieta niskowęglowodanowa?
W przypadku diety niskowęglowodanowej mowa o specjalnie przygotowanym systemie żywieniowym, który bazuje na obniżonej podaży węglowodanów. W większości diet stanowią około 60% wszystkich dostarczanych makroskładników – wynika to m.in. z tego, że wiele osób traktuje węglowodany jako fundamentalne źródło energii komórkowej. Jeżeli chodzi o dietę z niską zawartością węglowodanów, to plan żywieniowy przewiduje ich spożycie na poziomie 25%. Oznacza to, że osoby spożywające np. 2000 kalorii dziennie, powinny dostarczyć organizmowi nie więcej niż 130 g węglowodanów.
Ten model odżywiania jest nie tylko wykorzystywany przez osoby pracujące nad szczupłą sylwetką. Dieta niskowęglowodanowa to także idealna opcja dla cierpiących z powodu zaburzeń dotyczących gospodarki cukrowej m.in. borykających się z problemami nietolerancji fruktozy, cukrzycą lub insulinoopornością. Ponadto ograniczone spożycie węglowodanów jest wartościowym elementem profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych.
Czym jest dieta ketogeniczna?
Ktoś mógłby napisać, że dieta ketogeniczna stanowi jedynie formę diety niskowęglowodanowej, ale takie stwierdzenie byłoby sporą przesadą. O wiele częściej wspomina się o diecie wysokotłuszczowej, bo właśnie na tym polega główna zasada tego modelu żywieniowego. W tym przypadku dominującym makroskładnikiem są tłuszcze. Natomiast w przypadku węglowodanów mowa o zaledwie kilku procentowym udziale w kontekście całego jadłospisu – przy założeniu, że dieta dostarcza 2000 kalorii, należy spożyć nie więcej nić 50 g węgli.
Dlaczego? Powodem jest osiągnięcie stanu metabolicznego określanego mianem ketozy, który powoduje nasilenie syntezy ciał ketonowych we krwi. Organizm przy ograniczonej ilości węglowodanów w diecie zaczyna pobierać energię i spalać nagromadzony tłuszcz, co powoduje zwiększenie poziomu wspomnianych ciał ketonowych.
Nie można jednak zapominać, że duże spożycie tłuszczu może okazać się niezwykle trudne. Zwłaszcza w początkowych etapach realizacji diety ketogenicznej. Warto więc wzbogacić domową spiżarnię w produkty, które będą świetnym źródłem zdrowego tłuszczu i zarazem idealnym dodatkiem do codziennych posiłków. Co zatem warto wybrać?
- Awokado
- Tłuste ryby morskie np. łosoś, śledzie, wędzona makrela
- Olej MCT jako źródło średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych
- Rozmaite gatunki orzechów oraz pasty orzechowe np. z orzeszków ziemnych lub nerkowców
Na czym polega różnica między dietą ketogeniczną a niskowęglowodanową?
Główną różnicą jest wspomniany stan ketozy. Choć oba systemy odżywiania mają charakter niskowęglowodanowy, to jednak dieta ketogeniczna jest ściśle ukierunkowana na osiągnięcie konkretnego efektu metabolicznego. Niemniej jednak w każdym z przypadków istnieje duża szansa na pozbycie się nadmiernych pokładów tkanki tłuszczowej i wypracowanie zgrabnej sylwetki.