Zdrowa i zbilansowana dieta może być niekiedy odbić się na naszym zdrowiu! Osoby uczulone na pewne produkty spożywcze muszą uważać podczas komponowania posiłków. Dlatego warto wcześniej zasięgnąć wiedzy na temat potencjalnych alergenów w diecie. Oto 10 najczęstszych alergii pokarmowych!
Czym jest alergia pokarmowa i jakie są jej przyczyny?
Pojęcie alergii pokarmowej można utożsamiać z zespołem charakterystycznych objawów niepożądanych, które występują wskutek spożycia nawet niewielkiej ilości konkretnego produktu spożywczego. Warto dodać, że produkt – nazywany wówczas alergenem – nie wywołuje jakichkolwiek nieprawidłowości u osób zdrowych. Dlaczego tak się dzieje? Reakcja alergiczna jest efektem zwrócenia się przeciwciał IgE wobec dostarczanego pokarmu. Organizm postrzega spożyty produkt jako czynnik zagrażający, co powoduje przeprowadzenie reakcji obronnej i występowanie szeregu niekorzystnych dolegliwości.
Jakie są objawy alergii pokarmowej?
Symptomy wskazujące na występowanie alergii pokarmowej są w rzeczywistości różnorodne. Część sygnałów jest związanych stricte z zaburzeniem pracy przewodu pokarmowego jak np. występowanie biegunek, nudności oraz mniej lub bardziej intensywnych dolegliwości bólowych w obrębie brzucha. Inne natomiast są wręcz typowe dla zmian alergicznych m.in. katar, świąd czy niebezpieczny wstrząs anafilaktyczny. Warto zaznaczyć, że praktycznie każdy alergik inaczej reaguje na kontakt z alergenem. U części osób reakcja uczuleniowa może okazać się niezwykle intensywna, podczas gdy inni odczują jedynie krótki i niezbyt uciążliwy dyskomfort.
Poznaj 10 najczęstszych alergii pokarmowych
Ogromna różnorodność produktów spożywczych w codziennej diecie sprawia, że istnieje wiele potencjalnych alergenów. Jednak niektóre z nich są wymieniane szczególnie często – oto lista 10 najczęstszych alergii pokarmowych!
- Gluten – białko występujące w niektórych gatunkach zbóż; należy różnicować z nadwrażliwością na gluten, która jest przyczyną celiakii
- Jajka – białka uczulają znacznie częściej od żółtek; ryzyko alergii jest ściśle uzależnione od obróbki termicznej produktu
- Ryby, owoce morza i skorupiaki (m.in. homary, krewetki i raki)
- Orzeszki ziemne (arachidowe) – niezwykle niebezpieczne w kontekście intensywności wstrząsu anafilaktycznego.
- Orzechy – częstym problemem jest uczulenie na konkretny gatunek
- Mleko i jego pochodne – w tym przypadku alergia może dotyczyć białka mleka, cukru mlecznego (laktozy) lub obu komponentów
- Soja – zarówno w postaci naturalnej, jak i w formie dodatku (np. lecytyna sojowa)
- Seler zwyczajny – zwłaszcza w postaci surowej, obróbka termiczna łagodzi działanie alergizujące
- Nasiona sezamu – w naturalnej formie i jako dodatek (np. pasta humus lub tahini)
- Gorczyca – jednakowo nasiona i płynna postać (musztarda)
Osoby borykające się z problemem alergii pokarmowej powinny stosować odpowiednio przygotowany plan żywieniowy, który jest wolny od niebezpiecznych alergenów i ograniczy ryzyko występowania reakcji uczuleniowej.