Mianem superfoods określa się grupę produktów spożywczych o niezwykle korzystnym znaczeniu dla codziennej diety. Powodem jest przede wszystkim wysoka zawartość cennych składników aktywnych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania zdrowia. Bardzo dobrym przykładem są algi morskie jak chlorella czy spirulina. Czym są i jakie są różnice między nimi?
Czym jest chlorella? Skład i właściwości
Niewielki glon nazywany chlorellą charakteryzuje się niezwykle intensywną zieloną barwą, która jest uwarunkowana dużą zawartością chlorofilu. Jej komórki mają kulistą formę, a jądro otoczone jest niezwykle twardą ścianą komórkową. Oprócz wspomnianego chlorofilu zawiera też CGF i chlorelin. Ponadto stanowi solidne źródło szeregu cennych składników aktywnych m.in. błonnika, protein, witamin i minerałów. Specjaliści przypisują chlorelli wyjątkowe właściwości detoksykacyjne i przeciwutleniające, co pozwala ją zastosować m.in. w kuracjach oczyszczających układ pokarmowy i wątrobę oraz w kontekście przeciwdziałania postępującym skutkom procesu starzenia się organizmu.
Czym jest spirulina? Skład i właściwości
W przypadku spiruliny mowa o zielononiebieskiej aldze morskiej, która odznacza się spiralną budową. Komórki o kształcie helisy są pozbawione ścian komórkowych, co przekłada się na jej łatwiejsze trawienie i przyswajalność w stosunku do wspomnianej chlorelli. Ponadto w jej budowie nie występuje jądro komórkowe. Jeżeli chodzi o zawartość, to charakterystyczna barwa jest uwarunkowana występowaniem substancji zwanej fikocyjaniną. Ponadto spirulina stanowi źródło beta-karotenu, rozmaitych witamin, minerałów i pełnowartościowego białka.
Jakie są różnice pomiędzy chlorellą a spiruliną?
Choć w obu przypadkach mowa o algach morskich, to w każdym z nich mamy do czynienia z szeregiem istotnych różnic. Jednakowo chlorella i spirulina mają wiele charakterystycznych cech, które nadają im swego rodzaju wyjątkowość. Oprócz kwestii związanych z budową (tj. barwa, obecność jądra i ścian komórkowych) należy zwrócić uwagę na aspekty dotyczące wartości odżywczych i korzyści dla codziennej diety:
- chlorella odznacza się wyższą zawartością chlorofilu
- fikocyjanina ze spiruliny wykazuje działanie antynowotworow
- chlorella charakteryzuje się znacznie większą ilością kwasów nukleinowych
- w spirulinie występuje większa zawartość witamin z grupy B i cennych aminokwasów
- w niektórych odmianach spiruliny znajduje się nawet 10% więcej zawartości białka niż w chlorelli
- spirulina stanowi wartościowe źródło kwasów tłuszczowych omega-3, a zwłaszcza kwasu gamma-linolowego (GLA)
- chlorella zawiera więcej kalorii, co wynika z obecności takich komponentów jak błonnik czy kwasy tłuszczowe omega-3
Istotną różnicą jest również zastosowanie. Suplementy z chlorellą są wartościowe dla oczyszczania ustroju z nagromadzonych metabolitów wtórnych czy niebezpiecznych komponentów np. metali ciężkich i związków toksycznych. Natomiast preparaty ze spiruliną sprawdzą się w kontekście wsparcia odporności, przeciwdziałania wolnym rodnikom i zwiększenia ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym.