Co to jest za witamina E? Gdzie występuje i za co odpowiada?

Biuro prasowe
06/11/2023
Co to jest za widamina e

Witamina E to niezwykle istotny składnik odżywczy, który odgrywa ważną rolę w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Poznaj witaminę E. Na co dokładnie jest witamina E? Jakie witamina E ma działanie i jakie pełni funkcje w organizmie? Dowiedz się, w czym jest witamina E i ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.

  1. Co to jest witamina E?
  2. Witamina E – dawkowanie, dzienne zapotrzebowanie
  3. Witamina E – właściwości
  4. Witamina E – źródła
  5. Witamina E – niedobór
  6. Witamina E – suplementacja

Co to jest witamina E?

Witamina E jest istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tworzą ją związki organiczne należące do tokoferoli i tokotrienoli. Witamina E wraz z witaminami A, D i K tworzy grupę witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, co oznacza, że jest magazynowana w organizmie przede wszystkim w nadnerczach i tkance tłuszczowej.

Witamina E – dawkowanie, dzienne zapotrzebowanie

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E różni się w zależności o wieku i płci, ale także od stanu fizjologicznego, zmian patologicznych przewodu pokarmowego i wątroby, jak również od rodzaju spożywanej żywności – podaży innych witamin przeciwutleniających, rodzaju spożywanego tłuszczu (M. Jarosz, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewska „Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie”.).

Witamina E – dzienna dawka wynosi odpowiednio:

  • niemowlęta – 4 mg (od 0 do 6 miesięcy) i 5 mg (od 7 do 11 miesięcy),
  • dzieci – 6 mg (od 1 do 6 roku życia) i 7 mg (od 7 do 9 lat),
  • dziewczęta – 8 mg (od 10 do 18 lat),
  • chłopcy – 10 mg (od 10 do 18 lat),
  • kobiety – 8 mg (od 19 do 75 lat i więcej),
  • mężczyźni – 10 mg (od 19 do 75 lat i więcej),
  • kobiety w ciąży – 10 mg (<19 lat, ≥19 lat),
  • kobiety karmiące piersią – 11 mg (<19 lat, ≥19 lat).

W czym witamina E pomaga? Za co odpowiada witamina E w organizmie?

Witamina E – właściwości

Witamina E znana jest z silnych właściwości antyoksydacyjnych. Ten silny przeciwutleniacz pomaga neutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych w organizmie. Mogą one uszkadzać komórki i tkanki, co może prowadzić do przyspieszenia procesów starzenia się organizmu i rozwoju wielu chorób.

Jak działa witamina E? Badania naukowe udowodniły, że ten doskonały przeciwutleniacz pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. To proces biologiczny – zakłócenie równowagi pomiędzy wolnymi rodnikami (utleniaczami) a antyoksydantami (przeciwutleniaczami).

PolecamyWitaminowy alfabet – poznaj wszystkie witaminy

Witaminowy alfabet

Witamina E – źródła

Witaminę E można dostarczyć, spożywając zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Gdzie jest najwięcej witaminy E, jeśli chodzi o produkty pochodzenia zwierzęcego?

Wysoką zawartość witaminy E mają takie ryby jak: łosoś, śledź i mintaj. Ponadto jaja, mleko i produkty mleczne to kolejne z produktów gdzie występuje witamina E. Spożywając wyżej wymienione produkty warto, aby w diecie znalazły się bogate w błonnik pełnoziarniste makarony, kasza czy ciemne pieczywo.

Witamina E – gdzie najwięcej jest jej w produktach roślinnych?

Odpowiednio zbilansowana dieta powinna obfitować w porcję warzyw i owoców. Nie inaczej jest, kiedy chcemy dostarczyć z pożywienia witaminę E. Jeśli chodzi o warzywa, spore ilości witaminy E występują w pomidorach, brokułach, brukselce, szpinaku. W przypadku owoców witaminę E zawierają brzoskwinie i czarna porzeczka. Ponadto źródłem witaminy E są: oliwa z oliwek, migdały, olej słonecznikowy, orzechy laskowe, kiełki oraz zarodki nasion zbóż.

Witamina E – niedobór

Niedobór witaminy E może prowadzić do szeregu objawów. Najczęściej występujące objawy to:

  • osłabienie, które może wpływać na koncentrację,
  • zmęczenie,
  • rozdrażnienie,
  • anemia,
  • zaburzenia funkcjonowania mięśni oraz ich znaczne osłabienie,
  • pogorszenie kondycji skóry, wzroku, stanu zębów i kości,
  • dłuższe gojenie się ran,
  • wypadanie włosów,
  • bezpłodność.

W przypadku witaminy E objawy niedoboru występują dosyć rzadko. Dotyczą one głównie osób z celiakią i mukowiscydozą, u których występują problemy z wchłanianiem tłuszczu.

Witamina E – suplementacja

Witamina E to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Choć można ją znaleźć w różnych produktach spożywczych, to niekiedy konieczna może okazać się suplementacja. Decydując się na stosowanie witaminy E w formie suplementów diety, należy pamiętać, aby tego typu produkty traktować wyłącznie jako dodatki do zbilansowanego odżywiania.

Suplementacja witaminy E może być potrzebna w przypadku występowania m.in. trudności z przyswajaniem tłuszczów w wyniku problemów z trawieniem lub diety o niskiej zawartości wspomnianego tłuszczu.

Dla większości ludzi regularna dieta, bogata w produkty spożywcze zawierające witaminę E, powinna dostarczyć wystarczającą ilość tego składnika. Warto też unikać nadmiernego spożycia witaminy E, ponieważ może to prowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych, takich jak zaburzenia krzepnięcia krwi czy zaburzenia trawienne.

Suplementacja witaminą E może być korzystna w niektórych przypadkach, ale powinna być przeprowadzana z rozwagą i po konsultacji z lekarzem. Regularna dieta, bogata w produkty spożywcze zawierające tę witaminę, jest zazwyczaj wystarczająca.