Każdy posiłek w trakcie dnia odgrywa istotną rolę w odżywianiu i zapewnieniu organizmowi solidnej porcji energii. Niemniej jednak od zawsze powtarza się, że śniadanie to najważniejszy punkt w dobowym menu. Czy ten pogląd jest słuszny? Dlaczego należy zadbać, aby każdego poranka zjeść coś sytego?
Dlaczego śniadanie to najważniejszy posiłek dnia?
Nowy dzień to szereg nowych wyzwań. Dlatego człowiek po przebudzeniu potrzebuje solidnej porcji energii do pracy na pełnych obrotach. W tym celu niezbędne jest spożycie śniadania, które nie bez powodu jest określane mianem najważniejszego posiłku.
Podczas snu organizm pracuje na zwolnionych obrotach. To moment, w którym ciało zyskuje możliwość pełnej regeneracji po intensywnym dniu. Niemniej jednak sen, oprócz odnowy ustroju po wyczerpujących czynnościach, powoduje zwolnienie tempa przemiany materii. Właśnie dzięki temu ciało i umysł mogą spokojnie przywrócić równowagę, która była zaburzona m.in. przez stresujące sytuacje, intensywny wysiłek psychofizyczny bądź głód.
Ile kalorii w trakcie dnia powinno dostarczyć śniadanie?
Dokładna ilość kalorii dostarczona wraz ze śniadaniem jest ściśle uzależniona od bilansu energetycznego diety. Przyjmuje się, że pierwszy posiłek powinien zapewnić od 25 do 30% energii całodziennego planu żywieniowego. Oznacza to, że przy diecie dostarczającej 2500 kcal śniadanie musi zapewnić energię na poziomie 750 kcal. Oczywiście należy pamiętać, że są to wartości umowne, a dokładna kompozycja menu powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb.
Najważniejszy posiłek dnia – co powinno zawierać śniadanie?
Głównym punktem w śniadaniu są artykuły spożywcze z kategorii produktów zbożowych – zwłaszcza wpisujących się do grona pełnoziarnistych. Produkty jak płatki owsiane, pieczywo razowe czy otręby pszenne zawierają sporo cennego błonnika, które nie tylko oddziałuje na pracę jelit i stan mikrobioty.
Oprócz błonnika warto, aby pierwszy posiłek zawierał złożone formy węglowodanów oraz niezbędne artykuły spożywcze bogate w:
- białko – zwierzęce i roślinne (np. nabiał, mięso, strączki)
- zdrowe kwasy tłuszczowe (np. owoce morza, orzechy, nasiona, oliwa z oliwek)
Ponadto najważniejszy posiłek dnia powinien dostarczyć porcję warzyw i owoców, które są źródłem wielu wartościowych komponentów np. minerałów, witamin, wspomnianego błonnika czy antyoksydantów.
O jakiej porze dnia warto spożyć śniadanie?
Nie ma umownej pory dnia na spożycie śniadania. Wszystko tak naprawdę zależy od trybu życia. Niemniej jednak dobrym rozwiązaniem jest zjedzenie posiłku do 2 godzin od momentu przebudzenia. To dostateczny czas na dostarczenie organizmowi niezbędnej energii, co pozwoli na uzyskanie optymalnych zapasów do pracy na pozostałą część dnia.