Dieta w czasie upałów. Co jeść, gdy jest gorąco, a czego unikać?

Biuro prasowe
19/07/2021
Dieta w upały

Lejący się z nieba żar podczas wakacji skutecznie zniechęca do jakiejkolwiek aktywności, nie mówiąc już o gotowaniu i jedzeniu. W czasie upałów warto jednak zadbać o odpowiednią dietę. Pamiętajmy przede wszystkim o regularnym nawadnianiu organizmu oraz lekkostrawnych potrawach. Co jeść w trakcie upałów, a czego nie jeść latem? Oto kilka kluczowych wskazówek.

  1. Co jeść na diecie w trakcie upałów? Zupy i sałatki
  2. Co jeść podczas upałów? Desery na zimno
  3. Dieta na gorące dni – pamiętaj o nawadnianiu organizmu
  4. Czego nie jeść w trakcie upałów?

Co jeść na diecie w trakcie upałów? Zupy i sałatki

Na naszej liście „diety w czasie upałów przede wszystkim powinny znaleźć się posiłki lekkostrawne, pożywne i rzecz jasna smaczne. Ciężkostrawne potrawy, które zazwyczaj zawierają duże ilości soli, nie tylko wzmagają pragnienie, ale przede wszystkim stanowią spore obciążenie dla naszego żołądka. Jeśli chodzi o dietę na upały, dobrym rozwiązaniem będą dania, które można przygotować bez konieczności smażenia na głębokim tłuszczu lub pieczenia. W tej kwestii świetnie sprawdzają się zupy typu krem (w lecie postawmy na chłodniki) oraz sałatki, które można wzbogacić o źródła pełnowartościowego białka np. w postaci serów lub warzyw strączkowych. Dzięki temu przygotowane dania będą sycące i wartościowe, a przy tym lekkie oraz smaczne. Idealnie więc sprawdzą się w diecie każdego miłośnika zdrowego odżywiania.

Co jeść podczas upałów? Desery na zimno

Jeśli nie zupy i sałatki, to co jeszcze warto jeść, gdy jest gorąco? Na upalne dni można przygotować chłodne desery na bazie sezonowych owoców. Lato to przede wszystkim czas truskawek, jagód, czereśni, śliwek i porzeczek. Oprócz solidnej porcji witamin i minerałów owoce te zawierają wiele antyoksydantów, które umożliwiają m.in. skuteczną neutralizację wolnych rodników tlenowych (np. wskutek intensywnego promieniowania UV) i wspierają w ochronie komórek przed niekorzystnym oddziaływaniem stresu oksydacyjnego. W połączeniu z orzechami i jogurtami lub mlekiem roślinnym można przygotować niezwykle sycące koktajle, które sprawdzą się w diecie na upalne dni. To zarówno opcja na szybkie i pyszne śniadanie, jak i również pełnowartościowy posiłek na podwieczorek.

Czytaj również3 pomysły na letnie przekąski

letnie przekąski

Dieta na gorące dni – pamiętaj o nawadnianiu organizmu

czasie upałów dieta powinna być lekkostrawna i dostarczać odpowiednią ilość płynów. Na skutek wysokich temperatur i nasilonej potliwości latem łatwo się odwodnić, co może nieść za sobą przykre konsekwencje. Regularne nawadnianie organizmu sprzyja jego prawidłowemu funkcjonowaniu. Oprócz typowego rozwiązania w postaci wody mineralnej z dodatkiem mrożonych owoców i mięty warto wypróbować napoje izotoniczne. Z rozwiązaniem przychodzi marka Olimp Sport Nutrition, która oferuje wysokiej jakości pyszny i zarazem orzeźwiający izotonik Iso Plus® Powder. To solidna porcja elektrolitów (sód, magnez, potas, wapń) i roztworów węglowodanowo-elektrolitowych polecana przede wszystkim miłośnikom aktywności fizycznej, trenującym amatorsko i wyczynowo w celu m.in. utrzymania wytrzymałości w trakcie ćwiczeń (roztwory węglowodanowo-elektrolitowe) i zachowaniu równowagi elektrolitowej (magnez).

Polecamy5 pomysłów na orzeźwiające koktajle na wakacje

Orzeźwiające koktajle na wakacje

Czego nie jeść w trakcie upałów?

Co jeść latem, a co wyeliminować z diety w trakcie upałów? Wiadomo, że wysoka temperatura nie sprzyja jedzeniu ciężkostrawnych posiłków. Zamiast więc smażyć na głębokim tłuszczu, lepiej do przygotowania posiłku wykorzystać parowar. Ugotowane na parze potrawy są zdrowe, smaczne, miękkie i przede wszystkim lekkostrawne.

Odpadają zatem frytki czy burgery, które choć proste i szybkie w przygotowaniu, stanowią spore obciążenie dla naszego układu trawiennego, szczególnie w trakcie upalnych dni. Zawierające sporo kalorii fast foody to coś, czego nie zaleca się jeść podczas upałów. Podobnie jak wysoko przetworzonej żywności. Tego typu produkty, oprócz dużych ilości cukru, często „nabite” są solą, tłuszczem i konserwantami. Wafle ryżowe, czekoladowe płatki śniadaniowe i różnego rodzaju słodycze (np. ciastka) to tylko niektóre z przykładów wysoko przetworzonej żywności, które powinniśmy wyeliminować z codziennej diety – nie tylko latem!

Idąc dalej, warto odstawić na bok ostre i słone przyprawy. Dobrym rozwiązaniem będzie również wyeliminowanie z diety lub ograniczenie do minimum czerwonego mięsa. Co jeść w zamian? Na przykład uwzględnić w menu ryby, które zawierają kwasy tłuszczowe Omega 3. To niezwykle cenne składniki dla prawidłowej pracy serca (EPA i DHA), mózgu (DHA) i wzroku (DHA).

Czego jeszcze nie jeść podczas upałów? Nie zaleca się spożywania bardzo zmrożonych posiłków, przekąsek i picia równie mocno zmrożonych napojów. Zimne napoje gazowane oraz mocno zmrożone lody mogą wywołać m.in. podrażnienie gardła, zwiększać ryzyko wystąpienia infekcji, szoku termicznego, nawet uszkodzić szkliwo. Znacznie lepszym rozwiązaniem będą produkty lekko schłodzone, które przyniosą orzeźwienie w trakcie upalnych dni.

À propos napojów gazowanych. W upalne dni warto zrezygnować z picia napojów energetycznych, kawy, mocnej herbaty oraz alkoholu. Wszystkie wymienione produkty przyczyniają się do odwodnienia organizmu, co w czasie upałów może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. W trakcie lata dobrze jest ograniczyć ich ilość do minimum i postawić przede wszystkim na wspomnianą wcześniej wodę mineralną lub napoje izotoniczne.