Naturalne źródła witaminy C

Biuro prasowe
11/10/2021
Najlepsze naturalne źródła witaminy C

Kiedy poruszamy temat odporności, na pierwszy plan wysuwa się witamina C. Kwas askorbinowy jest jednym z najistotniejszych komponentów codziennej diety w kontekście walki z wolnymi rodnikami tlenowymi. Jakie są jej najlepsze naturalne źródła? Które produkty należy spożywać, aby dostarczyć organizmowi dużej ilości cennej witaminy?

Źródła witaminy C w diecie – najważniejsze informacje

Kwas askorbinowy jest popularnym składnikiem wielu warzyw i owoców. Co więcej, jego dzienne zapotrzebowanie można z łatwością dostarczyć wraz z codzienną dietą. Zalecana porcja witaminy C dla osób dorosłych wynosi:

  • 75 mg – kobiety
  • 85 mg – ciężarne
  • 90 mg – mężczyźni
  • 120 mg – okres karmienia piersią

Ponadto palacze powinni doliczyć ekstra 35 mg do dobowego zapotrzebowania, aby pokryć straty wynikające ze szkodliwego nałogu.

Wiele naturalnych źródeł kwasu askorbinowego jest dostępna w każdym sklepie. Woda i wysoka temperatura mogą jednak doprowadzić do zmniejszenia sugerowanej zawartości witaminy C w produktach spożywczych. Dlatego proces przygotowywania posiłku może spowodować utratę rzędu 50% całkowitej zawartości! Warto więc pamiętać dwie istotne kwestie. Po pierwsze należy zwiększyć podaż surowych warzyw i owoców. Po drugie posiłki powinny zawierać więcej produktów roślinnych, aby zapewnić optymalną ilość witaminy.

Ile witaminy C ulega wchłanianiu?

Organizm zdrowych osób umożliwia wchłanianie od 70 do 80% witaminy C dostarczanej wraz z codzienną dietą. Niemniej jednak proces przyswajalności może być wyraźnie ograniczony z powodu oddziaływania różnych czynników. Wśród nich należy wymienić:

  • wymioty
  • palenie papierosów
  • problemy trawienne
  • stosowanie niektórych leków (np. aspiryna)
  • choroby powodujące zaburzenia wchłaniania

Jakie są naturalne źródła witaminy C?

Choć mogłoby się wydawać, że najlepszym naturalnym źródłem witaminy C jest cytryna, to w rzeczywistości jest zupełnie inaczej. W 100 g owocu znajduje się zaledwie 53 mg wartościowego kwasu askorbinowego. Okazuje się, że są inne i bardziej korzystne produkty do wykorzystania w codziennej diecie. Mowa tu o:

  • owocach dzikiej róży – 426 mg
  • żółtej papryce – 183 mg
  • czarnej porzeczce – 181 mg
  • natce pietruszki – 133 mg
  • czerwonej papryce – 128 mg
  • jarmużu – 120 mg
  • kiwi – około 93 mg
  • brokułach – około 90 mg

Jak spożywać naturalne źródła witaminy C?

Skoro wiadomo, że produkty bogate w witaminę C najlepiej spożywać w surowej formie, to wartościowym rozwiązaniem okażą się koktajle owocowo-warzywne. Przygotowanie smoothie jest banalnie proste. Umyte i obrane produkty wystarczy przełożyć to blendera, dodać wody mineralnej, mleka lub napoju roślinnego i zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Solidna bomba witaminowa z naturalnych źródeł kwasu askorbinowego będzie idealną formą posiłku np. do pracy. Co więcej, koktajl można wzbogacić w dodatkowe składniki. Za przykład może posłużyć porcja odżywki białkowej 100% Natural Whey Protein Concentrate lub Veggie Protein Complex marki Olimp Sport Nutrition.