Kojarzona z odpornością i silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi, odgrywa kluczową rolę w wielu ważnych procesach zachodzących w organizmie. Mowa o witaminie C. Poniżej kilka istotnych informacji na temat kwasu askorbinowego, m.in.: za co odpowiada witamina C? Gdzie występuje witamina C oraz jak stosować witaminę C?
- Witamina C – funkcje
- Witamina C – zapotrzebowanie
- Witamina C – źródła. W czym jest witamina C?
- Witamina C – niedobór
- Witamina C – suplementacja
Witamina C – funkcje
Sezon jesienno-zimowy dla wielu kojarzy się z odpornością i witaminą C. Nic w tym dziwnego. Witamina C i jej właściwości w kontekście wsparcia w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego zostały udowodnione w badaniach naukowych. Na co jeszcze pomaga witamina C?
Oprócz korzystnego wpływu na system immunologiczny naszego organizmu witamina C przyczynia się do:
- prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania: naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, dziąseł, skóry, zębów,
- prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
- utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- utrzymania prawidłowych funkcji psychologicznych,
- zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
- zwiększonego przyswajania żelaza,
- regeneracji zredukowanej formy witaminy E – silnego przeciwutleniacza wspierającego w walce z wolnymi rodnikami tlenowymi.
Jeśli już mowa o wolnych rodnikach tlenowych witamina C, podobnie jak wspomniana witamina E wykazuje znakomite właściwości antyoksydacyjne. Tym samym pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Witamina C – zapotrzebowanie
Skoro wiemy już, w czym pomaga witamina C, warto poznać, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. A to zmienia się w zależności od wieku, płci i stanu fizjologicznego. Większe zapotrzebowanie na witaminę C będą miały kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią, jak również osoby z nadciśnieniem tętniczym, diabetycy, osoby palące papierosy, osoby żyjące w stresie.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi:
- u niemowląt (do 11 miesiąca życia) – 20 mg,
- u dzieci (1-3 lat) – 40 mg,
- u dzieci (4-12 lat) – 50 mg,
- dziewczęta (13-18 lat) – 65 mg,
- chłopcy (13-18 lat) – 75 mg,
- kobiety – 75 mg,
- mężczyźni – 90 mg.
Witamina C – kiedy brać?
Wiele osób pyta o pory stosowania witaminy C. Rano czy wieczorem? A może w trakcie dnia czy podczas posiłku? Witamina C należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, zatem pora przyjmowania tego składnika nie ma większego znaczenia. Możemy ją przyjmować rano, w trakcie dnia, podczas posiłku lub wieczorem.
Z racji tego, że witamina C jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, jej nadmiar jest wydalany z organizmu wraz z moczem. Nadmiar witaminy C może prowadzić do zaburzeń ze strony układu pokarmowego. Przede wszystkim wywoływać nudności i biegunkę. Objawem może być również wysypka na skórze wyglądem przypominająca pokrzywkę.
Witamina C – źródła. W czym jest witamina C?
Wartościowym źródłem witaminy C są warzywa i owoce. Spore ilości witaminy C zawierają:
- natka pietruszki,
- czarne porzeczki,
- kiwi,
- czerwona papryka,
- warzywa kapustne,
- truskawki,
- owoce cytrusowe.
W jakich owocach jest najwięcej witaminy C? To wspomniane: czarne porzeczki, kiwi, truskawki, cytryny, pomarańcze, ale także poziomki, dzika róża, acerola, rokitnik i jeżyny.
Jeśli natomiast chodzi o warzywa, co ma najwięcej witaminy C? Oprócz natki pietruszki i czerwonej papryki witamina C występuje w papryce zielonej, brokułach, pomidorach, chrzanie, jarmużu, brukselce, kalafiorze, szpinaku i w ziemniakach.
Witamina C – niedobór
Niedobór witaminy C może prowadzić do osłabienia odporności, szczególnie w okresie jesienno-zimowym czy przesilenia wiosennego, kiedy organizm na skutek często zmieniających warunków pogodowych i temperatur łatwo wyziębić lub przegrzać.
Niedobór witaminy C może również prowadzić do zmęczenia, problemów skórnych (np. suchość skóry i jej łuszczenie). Ponadto, niedostateczna ilość witaminy C w diecie może sprzyjać rozwojowi szkorbutu, co objawia się m.in. krwawieniem dziąseł, bólami stawów i ogólnym osłabieniem organizmu. Dlatego, dbanie o odpowiednią podaż witaminy C poprzez zrównoważoną dietę, bogatą w owoce i warzywa, jest kluczowe dla utrzymania zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu.
Witamina C – suplementacja
Kiedy dieta okazuje się niewystarczająca, dobrym rozwiązaniem jest suplementacja. Stanowi ona prosty i wygodny sposób na uzupełnienie codziennego odżywiania w wybrane składniki. W tym wypadku w witaminę C. Decydując się na stosowanie suplementów diety, należy jednak pamiętać, aby tego typu preparatów nie traktować jako zamienników zbilansowanej diety, a jedynie jako jej wartościowe dodatki.
Na rynku suplementów diety, nie brakuje produktów z witaminą C. Dostępne są suplementy diety w postaci monopreparatów, zawierające wyłącznie dany składnik lub kompleksy multiwitaminowe. Decyzję o suplementacji warto wcześniej skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.